Kina je jedna od država sa najvećom jezičkom raznolikošću na svijetu. Jezik sa kojim se  najčešće susrećemo u Kini je standardni kineski, koji potječe iz srednjeg dijela zemlje i koji se smatra kao nacionalnim jezikom. Međutim, to nije jedini jezik u Kini. Zapravo, prema zadnjem istraživanju stranice „Ethnologue“, ukupan broj jezika u ovoj zemlji je 302.

Potrebno je oko 4 minute za čitanje članka.

71% stanovnika Kine govori vrstu mandarinskog jezika, što je gotovo kao lingva franka u dijelovima Kine gdje se govori mandarinski, kao i na ostatku kopna, iako manje.

Bitno je napomenuti da kineske autonomne regije ne poštuju ovo pravilo, kao na primjer Hong Kong. Isto tako, zvanični jezik tibetanske autonomne regije je tibetanski, dok je mongolski zvanični jezik u unutrašnjoj Mongoliji. Zvanični jezici Hong Konga su kantonski i engleski, dok se regija Makao služi portugalskim i kantonskim.

Zvanični jezici Kine su sljedeći:

  • standardni mandarinski
  • kantonski
  • portugalski
  • engleski
  • mongolski
  • haix
  • bayingolin
  • bortala
  • korejsko tibetanski
  • ujgurski
  • zhuang
  • kazaški
  • yi

Obzirom na veliku lingvističku raznolikosti, 20. april je proglašen Danom kineskog jezika od strane Ujedinjenih nacija.

Kina svoje jezike ne naziva jezicima, već radije dijalektima: ovo morate znati prije nego što odlučite posjetiti ovu zemlju. Unatoč nesuglasicama lingvista širom svijeta, razlozi koji su doveli do toga da ih se tako naziva se nalaze u politici.

Kineskim govori oko 1,3 milijardi ljudi, što ga čini najčešćim svjetskim maternjim jezikom. Međutim, govornici mandarinskog jezika neće moći razumjeti, na primjer, kantonski. Zbog toga ova informacija je pomalo neistinita. Za obrnutu situaciju ne možemo reći isto, obzirom da kineski zakon, iako dozvoljava kulturnu i regionalnu autonomiju, obavezuje stanovnike svih onih područja kojima mandarinski nije maternji jezik, da ga ipak nauče.

Lingvističke rasprave o tome koliko grupa kineskih jezika postoji su mnoge, a brojevi se kreću od 7 do 10.

To su:

  1. Mandarinski – jezik koji se najviše govori, poznat i kao sjeverni kineski.
  2. Wu – jezik koji se govori uglavnom na obali Šangaja.
  3. Yue – poznat kao kantonski, ovaj jezik nije razumljiv govornicima drugih dijalekata.
  4. Xiang – jezik koji se govori u regiji Huan u južnoj Kini, razumljiv je ukoliko već imate znanje mandarinskog jezika.
  5. Min – jezik koji se govori u regiji Fujian, kao i na Tajvanu.
  6. Gan – govori se u raznim regijama, uključujući Jiangxi i Fujian. Poznat je i kao Kan.
  7. Hakka – hakka se većinom govori u izolovanim krajevima i formiran je od 13 različitih dijalekata.

Glavni razlog tako velikog broja je taj što, historijski gledano, Kina nije bila ujedinjena zemlja. Baš te regionalne razlike su dovele do toga da se danas susrećemo sa toliko velikim brojem različitih kineskih jezika.

Mnoge regije su bile geografski izolovane, to je činjenica. Bez kontakta i interakcije sa najbližim komšijama, nije čudno da stanovnici određenih regija mogu razumjeti samo dijalekte koji se govore unutar istih. Također je potrebno napomenuti da i ove grupe imaju milione govornika.

Iako mnoge od tih grupa se mogu razumjeti međusobno, još je veći broj onih koje nemaju baš tu sreću.

Ako su Vašem preduzeću potrebni prijevodi na bilo koji od kineskih jezika, obratite nam se i mi ćemo Vas povezati sa našim stručnim prevodiocima i pružiti Vam kvalitetan rad u ekspresnom roku!